Vrij op 8 mei

27 maart 2023

De Studio, 30CC, ARSENAAL/LAZARUS, Cinema Zed, Antwerps Kunstenoverleg, Mechels Kunstenoverleg, Construct Europe, Compagnie Tartaren, De Grote Post, De Snuffel, Erfgoedhuis Nazareth, fABULEUS, Gents Kunstenoverleg, Hart Boven Hard, Het nieuwstedelijk, Het Kwartier, Toneelhuis, LUCA School of Arts, Theater Antigone, OPEK, Stadshal Gent, De Nieuwe Zaal, Fort van Breendonk, Museum aan de Stroom, KVS en Théâtre National bundelen hun krachten voor Vrij op 8 mei.

Een cultureel programma op alvast 10 verschillende locaties rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WO II en de bevrijding van de Duitse bezetting.

Maak van 8 mei weer een jaarlijkse viering

Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag. Bij ons echter werd hij al in de jaren ’70 afgeschaft. Elders in Europa, zoals in Frankrijk of Nederland, viert men wel nog steeds uitdrukkelijk de overwinning op de nazi’s en hun bondgenoten. Men herdenkt op die manier ook het herstel van onze vrede en democratie.

Nog gezwegen van onze vrijheid. Ook die van kunstenaars.

Zij nemen nu mee het voortouw om op 8 mei ook hier opnieuw gepaste eer te bewijzen aan al onze verzetshelden en burgers die de overwinning op de nazi’s hebben bevochten. Maar ze willen ook onze kwetsbare vrijheid zelf eren. Met voorstellingen en voordrachten, discussies en concerten, interviews en documentaires.

Uiteraard begint de herdenking bij 8 mei 1945, en wat die bevrijding toen heeft betekend. Maar even belangrijk is: wat leert die dag ons vandaag? Zonder die tweede stap heeft herdenken weinig zin.

Maak van 8 mei een culturele herdenking

Vrij op 8 mei is een platform, geen centraal geleide organisatie. Diverse Belgische cultuurhuizen, Nederlands- en Franstalige, organiseren op 8 mei zelf hun eigen avond. Er wordt gestreefd naar eenzelfde aanvangsuur, dat wel. En elk jaar wordt één centrale tekst voorgesteld, waarmee acteurs en dramaturgen aan de slag kunnen. Voorlezen of spelen, in zijn geheel of slechts gedeeltelijk. Al dan niet aangevuld met een debat, een getuigenis of een lezing. Alles kan.

In de hoop dat, jaar na jaar, Vrij op 8 mei verrassend blijft en telkens groter wordt. Doordat mettertijd ook scholen en musea en bibliotheken en universiteiten meedoen.

Voor de eerste editie wordt als centrale tekst Hitler is dood naar voor geschoven. Dit script van Stijn Devillé is gebaseerd op de Processen van Neurenberg, het won de Toneelschrijfprijs van de Nederlandse Taalunie en er is een Franse vertaling voorhanden. Bij latere edities zal ook vertrokken worden van Franstalige teksten, die dan in Vlaanderen in het Nederlands worden gebracht.

Programma Vrij op 8 mei

Alvast tien theaters openen op 8 mei om 8 uur ‘s avonds hun deuren voor een cultureel programma rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WO II en de bevrijding van de Duitse bezetting.

Zak af naar Toneelhuis (Antwerpen), KVS (Brussel), Stadshal (Gent), De Nieuwe Zaal (Hasselt), Theater Antigone (Kortrijk), OPEK (Leuven), ARSENAAL/LAZARUS (Mechelen), Erfgoedhuis (Nazareth), De Grote Post (Oostende) en De Snuffel (Brugge).

Sprekers, theatermakers, acteurs, muzikanten, kunstenaars zorgen daar voor een avond boordevol woord, muziek en beeld.
Kevin Janssens, Martha Balthazar, Tom Lanoye, Sara Vertongen, Simon Gronowski, Koenraad Tinel, Esmé Bos, Alejandra Theus, Herman Van Goethem en Kurt Van Eeghem zijn maar enkele van de namen die de revue passeren.

Kortrijk - Theater Antigone 

Onder het motto ‘free your mind’ zal Radio Antigone een twaalf uur lange uitzending maken. Een radioshow met gasten die teksten voorlezen en boeiende gesprekken voeren. Iedereen kan live komen luisteren. Radio Antigone start vanaf 9u ‘s ochtends en gaat door tot 21u.

Meer info volgt binnenkort.