Vaderlandloos

“Ik maakte Vaderlandloos voor iedereen die ik graag zie en voor iedereen die twijfelt of uit een moelijke jeugd een mooi leven kan groeien.” Omdat we er zo door overweldigd waren, tonen we u voor het tweede seizoen op rij Junior Mthombeni’s Vaderlandloos.

Op zijn identiteitskaart stond geen Belg en geen Zuid-Afrikaan. VADERLANDLOOS stond er in drukletters op. Als kind creëerde hij dan maar zijn eigen land waarin hij met al zijn demonen ging wonen.

Een opzwepende en beklijvende voorstelling waarin Junior Mthombeni je met zijn muzikale kompanen meeneemt op een trip, waarin hij zijn familiegeschiedenis en zijn eigen verhaal verweeft en deelt met het publiek. Soms ingetogen, sereen en kwetsbaar, soms luid, rauw en strijdlustig.
Juniors woorden boren samen met de livemuziek in je ziel maar bieden ook een warm toevluchtsoord voor al wie zijn/haar plaats zoekt in het leven en in deze wereld.

Jr.cE.sA.r zijn Junior Mthombeni (maker, hoofd regie en tekst), Fikry El Azzouzi (maker, hoofd regie) en Cesar Janssens (maker, hoofd muziek). Ze creëerden samen ook de spraakmakende voorstellingen Reizen Jihad, Malcolm X en Dear Winnie. Vaderlandloos werd geselecteerd voor Het TheaterFestival 2022.

“Vaderlandloos ontplooit zich als een wervelende stream of consciousness, een broeierige koortsdroom waarin Mthombeni zijn publiek meesleurt.”
- De Morgen ****

“Van snuiver tot straffe performer: Junior Mthombeni vertelt en zingt zijn verhaal in Vaderlandloos (…) Ontwapenend door de eerlijkheid, door de schwung waarmee Mthombeni op de kleiige scène staat én dankzij de livemuziek.”
- Knack Focus ****

“Bovenal confronteren zulke aangrijpende beelden het publiek met de absurditeit van racisme, bekeken door de nog onbewuste ogen van een kind. Versplinterd heropent Vaderlandloos een lang stilgehouden gesprek over bi-culturaliteit en de existentiële vragen die zich daarbij opdringen. De wijsheid van die trip, door historische met autobiografische feiten te laten versmelten, maakt complexe onderwerpen als deze extra toegankelijk en bespreekbaar. Zowel onze verbeelding als onze menselijkheid spreekt Mthombeni aan.”
- Juryrapport Het TheaterFestival 2022

Speelduur: 90 minuten

Fotograaf: Guy Kokken

VADERLANDLOOS - TEASER from arsenaal lazarus on Vimeo.

  • Een voorstelling van: Jr.cE.sA.r, ARSENAAL en KVS
  • Coproductie: Perpodium, KVS
  • Spel: Junior Mthombeni
  • Dramaturgie: Gerardo Salinas
  • Muziek: Arne Demets, Cesar Janssens, Junior Mthombeni & Pieter Van Bogaert
  • Scenografie: Stef Stessel
  • Kostuums: Lieve Pynoo
  • Productie: ARSENAAL/LAZARUS
  • Met de steun van: de taxshelter van de Belgische Federale Overheid

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk