Silke Thorrez over Semmelweis

Wie speel je?

Ik speel niet een specifiek iemand, maar vertegenwoordig “de vrouw” in het algemeen.
Die had in de tijd van Semmelweis niet veel te zeggen. Dokters beslisten over hun hoofden heen en ze snapten helemaal niet wat er aan de hand was. Misschien wisten ze niet beter, maar hoe dokters toen over vrouwen spraken, hoe ze voor hen beslisten: dat is echt verschrikkelijk.

De rol kadert in mijn studie aan het Conservatorium van Antwerpen. Ik heb hier nog meegespeeld in de jongerenvoorstelling Pier en toen ik voor mijn studie een stage moest doen, was Jos de eerste die ik een brief schreef. Ik ben superblij dat ik hier terecht kan. Theater Antigone is de reden waarom ik naar de theaterschool ben gegaan. Ik voel me er altijd welkom. Dus om hier dan mijn stage te mogen doen, met deze groep mensen, is echt sjiek.

Hoe herken je jezelf in je rol?

Op zich is het moeilijk om me te identificeren met het personage, omdat ik zelf nog geen moeder ben. Al is het hele verhaal zo hard dat je volgens mij zelfs als moeder niet weet hoe het moet geweest zijn. Die absolute wreedheid tegenover vrouwen van vooral de lagere klasse en de wetenschap dat je zomaar zou kunnen sterven, kan ik me gelukkig niet voorstellen.
Het zijn zaken waar ik niet te lang over mag nadenken, eigenlijk. Dan word ik heel zwart-wit en ken ik geen nuance meer. Wanneer ik te lang stil sta bij zaken als onrecht, zou ik zelf krankzinnig kunnen worden, denk ik.

Ik ben de enige vrouw in de bende, en soms lijkt dat tijdens repetities makkelijker te zijn voor mij dan voor hen. Ik heb het gevoel dat zij meer gegeneerd zijn dan ik wanneer we over vrouwen of bevallingen praten. Ze zijn heel respectvol, dat is zeker. En het was grappig: ik dacht, fijn, allemaal mannen, dat zal rechttoe rechtaan zijn, testosteron. Maar toen ik toekwam op de repetitie, ging het allereerste gesprek gewoon over diëten.

Maar ik moet zeggen dat het zalig is om aan deze voorstelling mee te werken. Ook al omdat de rest van de medewerkers allemaal oude rotten zijn met een overvloed aan kennis, bagage, ervaring en metier.