Haider Al Timimi nieuwe artistiek directeur van Theater Antigone

27 juni 2019

Op 1 juli 2020 wordt Haider Al Timimi de nieuwe artistiek directeur van Theater Antigone in Kortrijk. Hij volgt Jos Verbist op, die het gezelschap gedurende 23 jaar geleid zal hebben en mee uitbouwde tot het huis dat het nu is.

Goed 22 jaar geleden kwam Jos Verbist aan het hoofd te staan van Theater Antigone. Onder zijn leiding groeide het gezelschap verder uit tot een middelgroot theaterproductiehuis dat structureel erkend wordt door de Vlaamse regering. Naast de productieve werking wordt sterk ingezet op de sociaal-artistieke en educatieve werking met bijzondere aandacht voor jongeren. Regisseurs en makers krijgen er bovendien optimale ontplooiings- en speelkansen. Theater Antigone brengt kwalitatief theater voor een breed publiek, zowel qua leeftijd als sociaal-maatschappelijke context.

Een open huis voor jong talent

Eind juni 2020 geeft Jos Verbist de fakkel door als artistiek directeur bij Theater Antigone.

"Ik heb een heerlijke tijd gehad in Theater Antigone waarin ik veel kansen heb kunnen geven aan jong theatertalent. Ik heb sociaal-artistiek werk op de kaart kunnen zetten en voorstellingen gemaakt over thema’s die mij nauw aan het hart liggen. In mijn begintijd had het gezelschap nog een vrij gesloten vorm, maar we hebben die kunnen openbreken naar een productiehuis met open contacten waar mensen graag komen werken. Ik wens dat ook toe aan mijn opvolger Haider: veel levens waarin hij veel mensen ontmoet en interessante voorstellingen kan maken."

"Alles klopt voor mij in Theater Antigone"

Haider Al Timimi is choreograaf, regisseur, danser en acteur en leidt het Gentse gezelschap Kloppend Hert. Daarmee creëerde hij gesmaakte producties als Ich bin wie du, Utopera en Studio Shehrazade. Hij werkte samen met diverse theaterhuizen als danser, speler en choreograaf.

"Ik heb mij kandidaat gesteld als artistiek directeur van Theater Antigone, omdat het voelde als een stap die ik moest zetten. Ik wil mensen samenbrengen op een plek waar ik me zelf altijd kind aan huis heb gevoeld. Alles klopt voor mij bij Theater Antigone: de artistieke visie, de mensen die er werken, hoe het gezelschap met beide voeten in de stad en in de – soms turbulente – realiteit staat. Ik wil verder bouwen aan een huis dat de wereld inademt en begrijpt en van daaruit inzichten biedt aan een publiek.

Theater kan dingen in beweging zetten en mensen op sleeptouw nemen, ook al hebben ze op het eerste gezicht geen voeling met cultuur. “Hybridiseren” is in die zin een centraal idee in mijn visie. Het gaat vandaag vaak over interculturaliseren, terwijl ik vind dat verbinding een veel groter goed is. Het scheppen van een gezamenlijk verhaal, een dialoog laten ontstaan tussen mensen waarvan we te vaak denken dat er geen dialoog mogelijk is. Ik ben een theatermaker met een groot kloppend hart om mooi theater te brengen dat vertrekt vanuit een maatschappelijk verhaal. Dat is wat ik nu ook doe binnen Kloppend Hert. De eerste opdracht zal zijn om die twee verhalen samen te brengen."


Vernieuwing in de raad van bestuur

“Met Haider Al Timimi maken we een toekomstgerichte keuze”, aldus afscheidnemend voorzitter Jean de Béthune. “Haider past perfect binnen de huiscultuur van Theater Antigone, waarbij wij veel belang hechten aan participatie. Zijn ervaringen met Kloppend Hert in Gent bewijzen dat sociaal engagement ook tot zijn DNA behoort. Tegelijkertijd zal de komst van Haider ongetwijfeld voor nieuwe accenten zorgen. We vertrouwen alvast op zijn human skills om de bestaande ploeg mee op sleeptouw te nemen.” Haider Al Timimi zal het gezelschap intensief leren kennen aan de zijde van Jos Verbist alvorens de fakkel definitief over te nemen.

Eerder deze week nam ook Jean de Béthune afscheid als voorzitter van de raad van bestuur van Theater Antigone. Maar liefst 29 jaar nam hij die rol op zich. Hij laat een financieel gezond gezelschap achter met een trouw en steeds groter wordend publiek. Theater Antigone houdt eraan Jean uitdrukkelijk te danken voor zijn jarenlange inzet. Hij wordt als voorzitter opgevolgd door Katy Thiriaux, bijgestaan door de nieuwe vice-voorzitters Tom Delmotte en Sofie Debusschere en afgevaardigd bestuurder Jurgen Thiers.