A separation

Eerste beeld: een koppel bij de rechtbank. Zij wil weg, het land uit, om haar dochter een betere toekomst te bieden. Hij wil blijven om voor zijn oude, zieke vader te zorgen.

De scheidingsprocedure wordt opgestart.
Maar wat wil het kind eigenlijk?

We zien vijf spelers die gestalte proberen te geven aan alle personages uit de film: stuk voor stuk antihelden, vechtend voor een betere toekomst.
Een menselijk verhaal over schuld en onschuld. Een universeel verhaal zonder helden.
Over échte mensen die strijden voor hun rechten en voor hun gelijk.
Over fouten maken.
Over vergeven.
Over kind zijn.
Over vrouw zijn.
Over man zijn.
Over oud en hulpeloos zijn.

Binnen een systeem van onderdrukking en censuur.

Waar botsen de spelers op de grenzen van hun voorstellingsvermogen?
En waar dringen politieke en religieuze verschillen binnen tussen hen en dat wat er gespeeld moet worden?

              'Edelachtbare, wat moet ik doen?'

              'U kunt niet voor elk klein probleem een scheiding aanvragen.'

              'Klein? Mijn probleem is niet klein.
              Het gaat hier om mijn dochter.'

              'Het is ook zijn dochter.
              Hij heeft ook rechten.
              Ik ben hier de rechter en ik vind dat uw probleem klein is.
              Hier tekenen alstublieft en tot ziens.'

De voorstelling heeft als belangrijkste uitgangspunt de Iraanse film A Separation van Asghar Farhadi die in 2011 onder andere met een Oscar, Gouden Beer, César en Golden Globe werd bekroond.

Trailer A Separation

A Separation - trailer from Tg STAN on Vimeo.

foto's: (c) Karl Anton Koenig

Pers

  • “Tummers en medeacteurs Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem onderbreken het naspelen van de film geregeld voor geestige terzijdes en een geslaagd spel met realiteit en fictie.”
    Filip Tielens, De Standaard, 21 september 2020

    "Met veel spelplezier en terzijdes worden vooroordelen blootgelegd tussen culturen en klassen; zowel binnen het verhaal als binnen de realiteit van het spelersensemble."
    Moos van den Broek, Theaterkrant, 24 september 2020 – Keuze van de criticus

    "STAN heeft zich voorgenomen zijn jarenlange ervaring als collectief door te geven aan jonge makers en spelers, onder meer door actieve ondersteuning van hun werk. En zo zien we Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem op toneel, in een vernuftige filmbewerking die ook onmiskenbaar een STAN-stempel draagt."
    Karin Veraart, de Volkskrant, 25 september 2020

    "Wat regisseur Tummers laat zien met deze constructie, waarin je STAN’s vormelijke minimalisme en reflectieve afstand ten opzichte van de speeltekst herkent, is hoe ook onze perceptie nooit neutraal is. Zoals de acteurs die botsende denkbeelden op ‘hun’ film projecteren, zo laten ook wij ons door vooroordelen leiden bij de reconstructie van de realiteit achter de schermen. Dat lijkt zowat de bottomline van dit intelligente stuk, dat het witte doek tot een wit blad herschept, waarbij de acteurs elkaar én het publiek een spiegel voorhouden. De vele parallelle lijntjes komen later in de speelreeks wellicht nog beter tot hun recht – wat een uitdaging voor de acteurs – maar als amusante en prikkelende denkoefening is A Separation meer dan geslaagd."
    Gilles Michiels, Etcetera, 28 september 2020

    A Separation, dat als rechtbankdrama start, vervolgens inzoomt op spel in het spel, werkt aanvankelijk vooral rond de personages die Evgenia Brendes, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem neerzetten. Die driehoek is ijzersterk en de spelers tillen elkaar ook op waardoor het geheel als veel meer aanvoelt dan een som van de deeltjes. Naar het einde toe komen ook de personages die Scarlet Tummers en Gustav Koenigs neerzetten, beter uit de verf zodat je naar een perfect samenspel kijkt waar alle elementen elkaar versterken."
    Bert Hertogs, Concert News, 20 september 2020


    "De voorstelling is echter stekeliger, én komischer dan louter een reconstructie van de film. Onwillekeurig krijg je als toeschouwer immers niet enkel belangstelling voor de filmplot. Je wordt ook steeds meer meegezogen in de conflicten tussen de acteurs. Je gaat ze voor waar aannemen. Je vergeet zo dat dit een spel is. Dat de acteurs hier een lichte karikatuur tonen van wie ze werkelijk zijn. Daardoor trap je geregeld in de val van je eigen biases en vooroordelen. Tot de acteurs je daar dan zelf weer attent op maken. (…) Dat alles maakt van ‘A separation’ een uitdagende en tegelijk geestige voorstelling."
    Pieter T'Jonck, Pzazz, 19 september 2020

  • Een voorstelling van: tg STAN
  • Coproductie: d e t h e a t e r m a k e r
  • Van en met: Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Manizja Kouhestani en Mokhallad Rasem
  • Techniek: Iwan Van Vlierberghe
  • Lichtontwerp: Iwan Van Vlierberghe
  • Kostuums: Fauve Ryckebusch
  • Artistiek advies: Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen en Matthias de Koning
  • Concept en tekstbewerking: Scarlet Tummers

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk