Tribuna(a)l

In Tribuna(a)l wordt aan de hand van doordeweekse getuigenissen en de meest onwaarschijnlijke verhalen een beeld geschetst van ons ordinair en wankel gerechtsapparaat. Het regisseursduo Jos Verbist-Raven Ruëll begeleidt het publiek doorheen wandelgangen en audiëntiezalen, waar uitgebluste rechters en onverstaanbare advocaten aan de lopende band over andermans levens beslissen.

Verwacht u niet aan een zoveelste stukje fictie: beide makers bouwen voort op bestaande feiten en talrijke gesprekken met advocaten, rechters, journalisten en sociaal werkers. Niet de sensatie- of mediazieke processen worden belicht, wel de zaken die iets vertellen over onze samenleving.
Zo wordt de toeschouwer op zeer doordachte wijze een spiegel voorgehouden van justitie, op zich ook al een behoorlijk theatraal gegeven...

Tribuna(a)l grijpt recht naar de keel en raakt ons op een plek waar emoties tot het uiterste worden gedreven, emoties over een thema waar we nog al te vaak niet echt vertrouwd mee zijn: de menselijke rechtspraak.

IJzersterk theater dat letterlijk uit het leven gegrepen is.
**** Focus Knack

Naar aanleiding van deze voorstelling schreef Karel Vanhaesebrouck het boek De rechtbank een schouwtoneel. Aan de hand van transcripties uit Tribuna(a)l toont het de ongelijke verhoudingen en misverstanden die het juridische theater kenmerken. Elk verhaal wordt geanalyseerd door ervaren justitiespecialisten.
Die kritische blik draagt bij aan de dubbele functie van De rechtbank een schouwtoneel: diverse wetenschappelijke disciplines voeden met empirisch materiaal, maar ook bijdragen aan het maatschappelijke debat.
Het boek is te koop via de website van Lannoo.

  • Een voorstelling van: Theater Antigone & Théâtre National
  • Regie: Raven Ruëll & Jos Verbist
  • Scenografie: Giovani Vanhoenacker
  • Dramaturgie: Karel Vanhaesebrouck
  • Tekst: Raven Ruëll, Jos Verbist en Karel Vanhaesebrouck
  • Spel: Jos Verbist, Tom Dupont, Raven Ruëll, Vincent Hennebicq, Laura Sépul, Eléna Doratiotto, Olivia Carrère, Tania Van der Sanden, David Dermez, Benjamin op de Beeck, Frederika del Nero, Isabelle Van Hecke, Chris Thys, e.a.

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk