Radio Antigone - Free Your Mind

08 mei 2023

LUISTER hier live 

Vrijheid raakt alle kanten van een mens. Van het persoonlijke en creatieve tot het politieke en maatschappelijke. Vrijheid is een lens waar je door kijkt. Het betekent voor iedereen iets anders.

In het kader van de Vrij op 8 mei beweging maken Clara Declercq en Ine Detavernier 12 uur lang live internetradio. Ze gaan op zoek naar bijzondere verhalen waarbij elke geïnterviewde een ander accent legt op het begrip vrijheid. Ze ontdekken hoe de mens zich verhoudt tegenover het abstracte concept ‘vrijheid’. Zo krijgt vrijheid een gezicht.

We verdelen de radiodag in zes programmablokken, waarin we telkens een specifieke betekenis van vrijheid onder de loep nemen. We laten verschillende stemmen binnen Antigone aan het woord en voeren debatten met theatermakers; Haider Al Timimi, Aminata Demba, Lien ThysAxelle Verkempinck, Michaël Vandewalle, Silke Thorrez en Beyza Taspinar. Hoe ziet het programma er precies uit?


9u-11u: De weg naar vrijheid

Waar liggen de roots van de vrijheid die we nu kennen? In ‘de weg naar vrijheid’ wanen we ons in het naoorlogse Kortrijk, waar verzet en bevrijding hand in hand gaan. Met de bevrijding van nazi-Duitsland als vertrekpunt onderzoeken we hoe vrijheid evolueert doorheen de tijd.

Tips van Antigone:

11u-13u: Vrijheid in je hoofd 

Piekeren, doordraven en overthinking; hoe bewaren we tegenwoordig vrijheid in ons hoofd? Is vrijheid zodanig vanzelfsprekend geworden dat het ons gek maakt? Contra Beyza Taspinar vertelt ons over onbezonnen vrijheid, keuzes maken en autonomie.

Tips van Antigone:

13u-15u: Artistieke Vrijheid

Zijn we met woke, cancelculture en het debat over cultural appropriation stappen in de goede richting aan het zetten? Gaat dit ten koste van de vrijheid van kunstenaars? Samen met Haider Al Timimi en Aminata Demba wagen we ons aan het debat over de grenzen van artistieke vrijheid.

Tip van Antigone:

15u-17u: Gen V

Over ‘Generatie Vrijheid’, ofwel ‘Gen V’, en hoe zij via theater hun vrijheid claimen. We praten met theatermakers Silke Thorrez en Michaël Vandewalle over hun voorstelling Stereo Denta Plastique, een sociaal artistieke voorstelling waarin onderzocht wordt hoe vrij de toekomst werkelijk is en wat is de kunst van gelukkig ouder worden?

Tips van Antigone:

  • Voorstelling: Stereo Denta Plastique
  • Podcast: Zwijgen is geen optie: aflevering Grote vragen - Hoe vrij zijn wij?
    • Info: een podcast die de vraag ‘wat is vrijheid’ beantwoordt, maar dan in volle coronatijd  

17u-19u: Vrij van algoritmes

Hoe houden we in een wereld vol schermen, likes en influencers onze felbegeerde vrijheid in stand? We gaan in gesprek met Aminata Demba en Lien Thys over de voorstelling FEED ME PLEASE, de impact van sociale media en (het gebrek aan) vrijheid in een digitale wereld.

Tips van Antigone:

19u-21u: Vrijheid in je lichaam

In ons laatste programmablok praten we met Axelle Verkempinck en de MAGMA crew over de betekenis van vrijheid in het lichaam. Zijn we vrij of denken we dat we vrij zijn?

Tips van Antigone:

Klik op de link, luister online of passeer eens langs theater Antigone! Laat je inspireren door de plaatjes en praatjes van Radio Antigone!