Orphans

'Maybe there's no good and evil. Just mistakes and not mistakes.'

In 2020 creëerden STAN en Kloppend Hert Move (On): negen spelers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar onder meer in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Tijdens het creatieproces lazen de makers vrijwel het volledige oeuvre van Kelly. Zijn grimmige Orphans uit 2009, een verkenning van geweld in de Londense buitenwijken, wordt nu als op zichzelf staande voorstelling gespeeld.

Orphans vertelt een kleine geschiedenis tussen drie mensen: Helen en haar man Danny vieren thuis het nieuws dat Helen zwanger is van hun tweede kind, maar hun etentje wordt onderbroken door Helens broer Liam, die arriveert onder het bloed en beweert dat hij een gewonde jongen op straat heeft gevonden. Hoe meer Danny en Helen hem op de rooster leggen, hoe meer blijkt dat Liam toch niet zo onschuldig is als hij zich voor doet.

In chaotische en levensechte dialogen die de haperende en hortende communicatie tussen mensen haast natuurgetrouw weergeven, ontrafelt Kelly minutieus een moreel dilemma waarbij de grens tussen goed en kwaad flinterdun is en de ondoordachtzaamheid van eenieders gedrag een metafoor vormt voor een groter gesprek over racisme, discriminatie en maatschappelijke ontwrichting. Zo wordt Orphans een verontrustende reflectie over het vermogen in ons allemaal om kwaad te doen.

Duur: 60 minuten
Taal: Engels, Nederlands boventiteld
Deze voorstelling maakt deel uit van het Leave no one behind-festival #2 Klokkenluiders en waarzeggers. Bekijk het volledige programma.

 

(c) Foto's Kurt Van der Elst

  • Een voorstelling van: tg STAN
  • Coproductie: Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis, Vooruit
  • Van en met: Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen, Haider Al Timimi, Gustavo Vieira, Atta Nasser, Evgenia Brendes
  • Creatie: Orphans was first presented by Birmingham Repertory Theatre Company and Traverse Theatre Company in association with Paines Plough at the Traverse Theatre, Edinburgh on 31 July 2009.
  • Tekst: Dennis Kelly
  • Lichtontwerp: Stef Stessel
  • Kostuums: Sietske Van Aerde

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk