Liefde, absurditeit en geschiedenis in een modern jasje

"Een theaterstuk waarbij de verwijzingen naar de hedendaagse maatschappij niet ver te zoeken zijn”

Medusa wordt omschreven als een monster uit de Griekse mythologie. Zij is de bekendste gorgoon van de drie. Leeft ergens waar er geen zon schijnt en had ooit een bijzondere schoonheid. In elk geval zo vertelt de geschiedenis het aan ons. Medusa een theaterstuk van Stef Lernous vertelt het verhaal aan de hand van hedendaagse invloeden. Onze ogen worden geprikkeld door de drank en de sigaretten die rijkelijk van het podium vloeien. Een stuk waarbij de verwijzingen naar de hedendaagse maatschappij niet ver te zoeken zijn.

Als pièce d’ouverture steken de acteurs een voor een een sigaret op, de rode kleur van de vlammen licht de zaal beetje bij beetje op.

“Zijde gij eigenlijk ‘ik’?
Wa zijde dan?
Een hoofd?
Een kleur?
Wat zijde eigenlijk?”

Praten, dansen, zingen, roepen en kussen alles wordt in de strijd gegooid om de mythe van Medusa voor te stellen. De absurditeit druipt van de planken. Dat merken we meteen wanneer de gemoederen hoog oplaaien en de verf langs alle kanten spat. Het gebruik en verwijzing naar de iPhone zorgen dan weer voor een moderne touch aan de legende. Het verhaal steekt onder andere de draak met het volk dat te veel aan hun scherm gekluisterd zit. Men omschrijft het als de reden waarom we ‘moddervet’ worden. De personages nuttigen doorheen het spektakel “drinkies” die hen niet bevallen. Daarmee is er alweer een link naar de moderne maatschappij waar de jongeren hun drankjes drinken om erbij te horen ook al vinden ze het niet lekker. Thema’s als seks, liefde en overspel kunnen ook niet ontbreken en geven het verhaal kleur.

Het decor is tot in de puntjes verzorgd. Het oude, pittoreske café is afgewerkt met verschillende oude vloeren. Een eikenhouten vloer, een vloer met een ruitpatroon en natuurlijk de typische kleuren van de jaren ‘60.

De sigarettenrook zorgt voor een griezelige sfeer waardoor de zaal betrokken was in het spel. De subtiele humor werd goed gesmaakt door het publiek. Het publiek was duidelijk tevreden want ze zetten met veel plezier de handen op elkaar na het einde van het theaterstuk.

Dat alles levert een theaterstuk op waarbij de acteurs duidelijk tot hun recht komen. Een stilte zonder dialoog was nauwelijks te bespeuren. Of we zelf alles hebben begrepen? Helemaal niet. Maar dit maakt geen fluit uit. Medusa is een theaterstuk voor een breed publiek. Om het theaterstuk optimaal te begrijpen raden we aan om het verhaal van Medusa nog eens te herlezen vooraleer je de voorstelling binnenwandelt.

Tekst: Fabio Demuyzere en Robin Gevaert
Foto's: Elien Vervaet