Jezebel

Jezebel is een dansvoorstelling geïnspireerd op de Video Vixen: een vrouwelijk model dat eind jaren 90 en begin 2000 verschijnt in hiphopvideoclips.

Beelden in de massamedia, met name in muziekvideo’s, portretteren vaak een hypersensueel beeld van het vrouwelijke. De repetitieve beelden in hiphopvideo’s versterken de stereotypen die geassocieerd worden met de zwarte/donkere/gekleurde vrouw.

Video Vixens, ook wel hiphop honey’s of videogirls genoemd, brachten veel kritiek met zich mee en werden vaak als de Jezebels van de late jaren 90 en begin 2000 gezien.

Vóór Youtube, toen MTV nog stond voor Music Television, was de Video Vixen het model dat een centrale rol speelde in videoclips. Ondanks de vaak door mannen geschreven, expliciete songteksten en het sensuele, verleidelijke en schaars geklede voorkomen van de vixen heeft haar performance een grote invloed op de esthetiek van de videoclips. En op de populariteit van de (mannelijke) artiest. In de afgelopen twintig jaar heeft de Video Vixen zowel veel tegenwind als wind mee ervaren. Ze staat inmiddels voor veel meer dan het tot object gedegradeerde “ride or die” model in een cultuur gedomineerd door mannen.

Jezebel weigert gedefinieerd te worden door anderen. Zij navigeert door het landschap van de hiphopcultuur en zoekt naar manieren om haar imago zelf op te eisen. Kan Jezebel het controversiële stereotype dat wordt geassocieerd met de zwarte hiphop-honey deconstrueren? Hoe herdefinieert deze videogirl zichzelf anno 2022?

'Componist Michael Nunes maakt een schitterende soundscape, dreigend en heftig. En zo is de hele performance van Menzo: op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Een echt statement maakt Cherish Menzo niet, en dat is goed; ze dwingt je voor alles na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen.' Keuze van de Criticus in Theaterkrant

‘Menzo is a force to be reckoned with, not only as a dancer, but also as a brave maker of her own work.’ Movement Exposed

Foto's: Annelies Verhelst

Trailer 'Jezebel'

Cherish Menzo over het maakproces van haar solo 'Jezebel'. (De Zendelingen, 8 september 2020)

Cherish Menzo (1988) studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Urban Contemporary Dance) en was sindsdien te zien in werk van o.m. Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Olivier Dubois, Ula Sickle, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler.

  • Een voorstelling van: Cherish Menzo
  • Coproductie: Frascati Producties
  • Dramaturgie: Renée Copraij
  • Muziek: Michael Nunes
  • Lichtontwerp: Niels Runderkamp
  • Video: Andrea Casetti
  • Kostuums: Daniel Smedeman
  • Met de steun van: Amsterdam Fonds voor de Kunst
  • Met dank aan: Benjamin Kahn, Centre Chorégraphique Le Château
  • Productieleiding: Bibi Scholten van Aschat

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk