In residentie

Sinds september 2021 is de ploeg van Theater Antigone uitgebreid met twee nieuwe theatermakers: Atta Nasser en Amélia Malfait. Ze krijgen de komende maanden de gelegenheid om verder te groeien en te knoeien in hun werk, zonder de druk van een grande première. Wanneer de tijd rijp is, openen ze de deuren van hun atelier voor een eerste afspraak met het publiek. In afwachting geven we u langs deze weg al inkijk in hun werk.

Atta Nasser 

Now I’m Here

I come from no country, from no city, no tribe. I am the son of the road... all tongues and all prayers belong to me. But I belong to none of them - Amin Maalouf

Lang geleden kwamen mensen in koffiebars bij elkaar om verhalen te vertellen over het heden, het verleden en de toekomst. In koffiebars werd geschiedenis geschreven.

Deze voorstelling gaat over een man die alleen in koffiebars te vinden is. Op speelse wijze deelt hij zijn verhalen, herinneringen en Arabische koffie.

Op 7 en 8 januari 2021 speelde de voorstelling in Lagrange Points (Brussel). 

Jerusalem

Atta Nasser, geboren in Jeruzalem, en Scarlet Tummers, geboren in Den Haag, ontmoeten elkaar op de scène in een zoektocht naar identiteit en zingeving. Ondanks hun verschillen en met hun overeenkomsten willen ze te weten komen wat geloof betekent, zowel binnen religieuze praktijken als in het dagelijkse leven. Het resultaat is een conversatie tussen twee makers die zichzelf, elkaar én het publiek willen confronteren met hun interpretatie van waar Jeruzalem voor staat.

“You can learn something from every person you meet. Every person knows something that you don’t know.” Vanuit dit standpunt proberen Scarlet Tummers en Atta Nasser elkaar te doorgronden. Wat is volgens hen het verschil tussen goed en slecht, waaruit ontstaat de drang om te geloven?

Jeruzalem is de bakermat van religie, van een aanhoudend conflict, maar het is ook een plek waar geleefd en gelachen wordt. Deze voorstelling staat dan ook symbool voor dat Jeruzalem, in al zijn facetten.

Jerusalem werd gecreëerd in het kader van de medeSTANders, een initiatief waarbij jonge makers een voorstelling uitwerken onder de vleugels van STAN. Zowel Scarlet Tummers als Atta Nasser hebben al een band met het gezelschap.

De voorstelling gaat volgend seizoen in première.

Paint with People

Tijdens de lockdown herontdekte Atta zijn liefde voor tekenen en schilderen. Met het project Paint with people werkt hij samen met meer en minder geoefende schilders. Ze gaan in gesprek, leren van elkaar en beïnvloeden elkaars stijlen. Tijdens de Kunstzomer in juni opent Atta zijn atelier voor bezoekers en voor nieuwe medeschilders.

Kom naar de expo in onze foyer op zaterdag 18 en zondag 19 juni of zaterdag 25 en zondag 26 juni telkens van 14.00u tot 18.00u. Meer info over Kunstzomer Leiestreek vind je op hun website.

LUCKY LOBSTER


I am a lobster.
I live in an aquarium with other lobsters.

It is a small aquarium where I live.
And we are many.
We are living on top of each other.
And there is not a lot of space to move freely.
And every time one lobster tries to escape the aquarium,
the other lobsters bring it down.
Every time you try to escape,
the other lobsters bring you down.

It is hard to leave.
Hard to escape.

But I was a lucky lobster.
I could leave.
I could escape from my aquarium.
I escaped during the night.
Everyone was sleeping.
I was fast.
And I was young.

I escaped and I arrived at the ocean.
I swam deep.
I saw other fish and other free lobsters.
I talked to them.
And they told me a lot of beautiful lobster stories that I had never heard before.

I decided to go back to the aquarium
and share these beautiful stories with my lobster friends.

They made me feel guilty for leaving.
They didn’t listen to my stories.
And they never talked to me again.

So I decided to escape once more and to go back to the ocean.

And share some aquarium stories.
Stories that the ocean doesn’t know.

- Atta Nasser