I forgot

In I forgot tackelt de Russische theatermaakster Oxana Sankova de pijn van haar jeugd. Alleen al eraan denken is pijnlijk: de plek waar ze van is weggelopen, de plek waar ze zich altijd heeft geschaamd, de plek die ze nooit aan iemand heeft laten zien. Ze droomt er bijna elke nacht over. Hoewel ze haar huis altijd heeft gehaat, voelde ze zich gebroken toen alles eromheen werd vernield. De gebogen houten wereld. De kleine binnenplaatsen. De geheime hoeken en de gaten in de hekken.

“We woonden in een soort kelder met een raam op ooghoogte. Buiten het raam was er een kleine tuin. Heel klein eigenlijk. Vijf kersenbomen, wat frambozen, appelbessen en aardbeien. Maar voor mij was het als een grote magische wereld. Ik keek er vooral 's nachts naar. Dan sliep ik met de gordijnen open omdat ik bang was voor het donker. De tuin werd begrensd door een houten hek dat vaak instortte. Ik schaamde me dat ons hek altijd instortte. Ik schaamde me dat van alle houten huizen ons huis het lelijkste was. En dat we in een kelder woonden. Mijn kinderwereld werd gesloopt om plaats te maken voor een luxueus betonnen monster. Maar mijn arme gammele huis staat er nog steeds, als een vlek van schaamte op de elitaire omgeving."

Oxana Sankova groeide op in de Russische stad Samara en behaalde in 2002 haar acteursdiploma aan GITIS, de theateracademie in Moskou. Na een acteercarrière van bijna vijftien jaar koos ze voor een radicale koerswijziging door regie te gaan studeren aan het RITCS in Brussel. Met I forgot studeerde ze er in 2019 af als bachelor. Nu brengt ze deze voorstelling naar Theater Antigone.

Taal: Engels, met Nederlandse boventiteling

Speelduur: 75 minuten

Foto's: Sebastian Stianski & Dim40Studio

  • Een voorstelling van: Oxana Sankova
  • Regie: Oxana Sankova
  • Spel: Nona Buhrs, Katrijn De Cooman
  • Dramaturgie: Oxana Sankova
  • Coaching: Bart Capelle, Ruud Gielens, Geert Opsomer, Harry Cole, Saskia Louwaard
  • Decor: Jan Rymenants
  • Techniek: Jamy Hollebeke
  • Productie: RITCS

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk