Historiek

Geboren in 1956

Op 9 mei 1956 stichtte Bert De Wildeman samen met Maurice Lomme en Jacques Verfaillie het semi-professioneel theatergezelschap Westvlaams Teater Antigone. De tomeloze inzet van een hele groep pioniers werd in het achtste speeljaar 1963 - 1964 gevalideerd in een erkend en gesubsidieerd theatergezelschap: VZWO of Teater Antigone Kortrijk. In de loop der jaren markeerden we onuitwisbaar onze plaats in het Nederlandstalig theaterlandschap. Lange tijd speelde ons gezelschap vooral het klassieke repertoire en maakte grote tournees in Vlaanderen en Nederland.

We speelden in de beginjaren in de Kapittelstraat, in een zaaltje achteraan Café Français dat op de Grote Markt lag in Kortrijk. Onze eerste productie was Een inspecteur voor u (foto rechtsonder), over een inspecteur die onverwachts verschijnt op het verlovingsfeest van dochter Sheila ten huize Birling. Bert De Wildeman regisseerde het stuk en onder meer Hilda en Maurice Lomme, Jacques Verfaillie en Liliane Bamberg speelden mee in de voorstelling.

In 1976 werd Theater Antigone een professioneel gezelschap en vanaf 1978 een reizend, professioneel gezelschap.

Sinds 2001 in Overleie

Na Bert De Wildeman waren achtereenvolgens Jo Gevers en Franck Van Erven directeur. Sinds Jos Verbist in 1997 artistiek directeur werd, heeft de programmatie een grondige opfrisbeurt gekregen. Na Café Français speelden we een tijdje in het Arena-theater in de Schouwburg. Daarna huisden we in de Zwevegemstraat en op de Pottelberg. In 2001 kochten we het pand in de Overleiestraat waar we tot op vandaag onze voorstellingen brengen.

In 2004 werd een vierkoppige artistieke staf samengesteld die de creatieve route van Theater Antigone zou uitstippelen. De leden van die artistieke staf waren Jos Verbist, Dominique Van Malder, Raven Ruëll en Tom Dupont. In juni 2020 gaf Jos Verbist de fakkel door aan Haider Al Timimi.

Theater Antigone is een theaterproductiehuis waarin regisseurs en spelers maximale ontplooiings- en speelkansen krijgen. We richten ons sterk op de begeleiding van jong talent.
Theater Antigone zet naast die productieve werking in op een jongerenwerking, een sociaal-artistieke en educatieve werking met onder meer theaterkampen, workshops en rondleidingen.

Theater Antigone heeft een breed publiek, zowel in leeftijd als in sociaal-maatschappelijke context. Doorheen de voorbije 60 sezioenen maakte Theater Antigone tal van eigen producties.

Onze zaal in de Overleiestraat vroeger en nu
(versleep de lijn om het beeld te zien veranderen)