Gaga nono gogo of Gaga jaja gogo?

Gaga nono gogo, een speciale naam voor een speciaal theaterstuk waarin de toon meteen gezet wordt met “Born this way”. In slechts 35 minuten nemen Jolien Janssens en haar medespelers je mee in een zoektocht naar authenticiteit en normaliteit. Wat betekent normaal zijn eigenlijk? Want normaal is maar normaal. Een gekke rollercoaster aan emoties is verzekerd in ‘Gaga nono gogo’, juist omdat er een aantal merkwaardige uitspraken worden gedaan.

Op een humoristische en luchtige manier worden de dagelijkse uitdagingen van de vijf personages gebracht. Jolien oftewel Lady Gaga, met haar nood aan normaal zijn terwijl ze eigenlijk flamboyant is. Tom, Els en Sander met hun duidelijke fysieke beperking én daarvoor geen medelijden willen zien in de ogen van andere mensen. Ten slotte is er nog Nina, waarbij haar ziekte in haar verhuld zit en weet hoe lang ze nog te leven heeft.

Net zoals het leven, spat de chaos en emotie ervan af. Onder alle grappen en grollen zitten enkele duidelijke boodschappen, hoewel die er soms verloren in gaan. Boodschappen die vragen om aandacht zoals Els’ uitspraak: “ik wil dat iedereen geboren mag worden, zolang ze maar gezond zijn”. Treffend, net omdat zij het syndroom van Down heeft. Vaak wordt vergeten dat onder die beperkingen fantastische personen zitten, zoals Tom met zijn intellect en ambitie om in politiek te gaan.

De combinatie van muziek en theater zorgt voor een uniek samenspel waarvan je kippenvel krijgt. De enige echte beperking: elk personage komt aan bod, maar de link naar een concreet verhaal ontbreekt.

Extravagant. Ludiek. Oprecht. In die drie woorden kan Joliens voorstelling samengevat worden. Een gewaagde gok om als mastervoorstelling aan de slag te gaan met mensen met een beperking want simpel kan het niet zijn. Gaga nono gogo is het zeker waard om tijd voor vrij te maken, want het blijft lang na het verlaten van de zaal in je hoofd spelen.

Tekst: Louise Allegaert en Veerle Schouppe
Foto's: Elien Vervaet