De cultuurtips van Ruth

Wie ben ik? 

Naam:
Ruth Desmit

In Theater Antigone ben ik:
communicatieverantwoordelijke

Mijn motto is:
Geweun gès.
Wat zoveel betekent als: het is wat het is, zaag niet en doe voort.

Dit moet je lezen 

 • De acht bergen - Paolo Cognetti  
  Ontsnap uit de wereld en trek je samen met het hoofdpersonage terug in de bergen. Je ruikt het gras en de vochtige aarde aan de kant van de beek. Je hoort ver weg het leven doorgaan in het dal, terwijl de seizoenen aan je voorbij trekken hoger in de bergen.
  Cognetti heeft met De buitenjongen trouwens nog een ander prachtig bergboek geschreven. Voilà, nog een gratis tip.

 • Het eiland onder de zee - Isabel Allende 
  Allende kan vertellen zoals geen ander en in Het eiland onder de zee voert ze Zarité op, die als slavin verkocht wordt aan een suikerplantage. De achttiende eeuw, Haïti, een dikke streep geschiedenis verpakt in een menselijk verhaal: ik lees dat bijzonder graag.

 • Een klein leven - Hanyah Yanagihara 
  Een dikke klepper om een paar avonden in op te gaan. Soms vond ik het verhaal op het randje van geloofwaardig, maar het hoofdpersonage kroop al snel in mijn hart, dus de pagina’s vlogen erdoor.

 • De dag dat we Andy zijn arm afzaagden - Marnix Peeters 
  De Morgen gaf mij ooit het eerste hoofdstuk als cadeautje en liet mij zo kennismaken met Peeters. Ik heb sindsdien bijna al zijn boeken gelezen, maar dat eerste vind ik nog altijd het beste. Een beetje te cru, nee, eigenlijk veel te cru en veel te grof, maar net daarom een hilarisch boek, over een stelletje zonderlinge personages dat je in de ribben port tot je lacht.

 • Maan en zon - Stefan Brijs 
  Met Maan en zon zat ik drie avonden lang mee op Curaçao, samen met een stel vaders en zoons die bokken en wringen en het toch samen moeten zien te rooien. Een generatieroman zoals ik ze heel graag lees.

Dit moet je horen

 • Bob (podcast)
  Een golden oldie ondertussen, maar voor wie de podcast nog niet gehoord heeft: NU. DOEN.
  Tachtiger Elisa komt ineens aandraven met een zonderling verhaal over een zekere Bob, waar geen van haar drie dochters ooit eerder iets over gehoord heeft. Drie radiomakers willen weten wat er klopt van die historie en gaan in een zesdelige podcast op zoek naar Bob.
  Een streling voor het oor en het verhaal is nog spannend ook. 

 • Eels with strings live at Town Hall - Eels
  Eels vergezelt mij al vele jaren tijdens evenveel autoritten en dan nog het vaakst met dit livealbum van hun optreden in de Town Hall. Trouwens nog een aanrader: het boek Things the grandchildren should know van zanger Mark Oliver Everett over hoe hij opgroeide als de zoon van een genie.

 • Down the way: Memories of an old friend - Angus and Julia Stone 
  Ideaal voor een zondagnamiddag wanneer het buiten waait en regent en binnen de kaarsen branden. Of voor een lange autorit in het donker. Of nu dus voor een quarantaine door corona.

Dit moet je zien

 • Chernobyl (serie)
  Een duistere reeks over regeringen die informatie verzwijgen en het volk dat zich niet bewust is van de risico’s die het neemt. Eum…

 • Geheimen van het Lam Gods
  Te bekijken op vrt.nu tot half mei. Een driedelige reeks over de fascinerende restauratie van het meesterwerk van Van Eyck. Trage tv, rustgevend om naar te kijken.

Mijn persoonlijke tip tegen corona

Je mag misschien niet naar zee of naar het park, maar de tuin is wel open! En dat is perfect, want het moestuinseizoen is gestart. Veel mensen denken altijd dat dat "veel te veel werk is", maar dat valt eigenlijk best mee. Een paar zaadjes in de grond, een beetje water en liefde en over een paar maanden heb je zelfgekweekte groenten. Easy starters zijn pompoenen, courgetten, radijzen, of zelfs gewoon wat lentesla gezaaid in een pot. Wim Lybaert geeft je in zijn boek Mijn moestuin alle tips om er meteen in te vliegen. 

"Mimimi, ik heb écht geen groene vingers hoor, Ruth." Pak dan eens een paar breinaalden, haal je naaimachine of een puzzel (jawel!) van onder het stof en ontdek een nieuwe hobby!

meer tips