aap

aap is een voorstelling van Benjamin Op de Beeck en Eléna Doratiotto, gebaseerd op een tekst van Kafka.
In "verslag voor een academie" vertelt een gewezen aap aan academici hoe hij mens is geworden. Lange tijd zat hij opgesloten in een kooi, tot hij besefte dat zijn enige uitweg eruit bestond de mens te observeren, te imiteren en uiteindelijk te worden. Maar hoeveel heeft hij eigenlijk gewonnen door mens te worden? En vooral: wat heeft hij allemaal verloren?

In aap krijgt het publiek de rol van de academie toebedeeld die het verslag van dat onwaarschijnlijke verhaal aanhoort. Maar tegelijkertijd zijn ze ook gewoon getuige van een experiment van twee theatermakers die de relatie tussen de mens en zijn taal onderzoeken.
Het is nu eenmaal een feit dat het een vreselijk moeilijke opdracht is om als Franstalige actrice deze tekst van Kafka in het Nederlands überhaupt gezegd te krijgen. In die worsteling komen de inhouden uit de tekst helemaal tot leven.

Met die tekst als basis en aangevuld met fictie en non-fictie materiaal (o.a. Coetzee, de Martelaere, G. Hancock) proberen Benjamin en Eléna het mysterie van het menselijk bewustzijn te theatraliseren.
Misschien kan een aap wat duidelijkheid scheppen.

Wil je meer weten over de acteurs, het decor of het productieproces?
Een halfuur voor de voorstelling kan je naar een gratis inleiding. Myriam Vancraeynest had vooraf een gesprek met de makers en laat je het resultaat zien in de inleiding.

  • Coproductie: Theater Antigone, detheatermaker, work space brussel
  • Van en met: Benjamin Op de Beeck, Eléna Doratiotto
  • Première: 27 januari 2017

Beeld

Dit vind je misschien ook leuk