SEIZOEN 2014-2015
Previous Month Oktober 2016 Next Month

Tribuna(a)l

Tribuna(a)l
  • Een voorstelling van THEATER ANTIGONE & THEATRE NATIONAL DE BRUXELLES
  • Tekst en regie Jos Verbist en Raven Rull
  • Scenografie Giovanni Vanhoenacker
  • Spel Jos Verbist, Tom Dupont, Raven Rull, Vincent Hennebicq, Laura Spul, Elna Doratiotto, Olivia Carrre, Tania Van der Sanden, David Dermez, Benjamin op de Beeck, Frederika del Nero, Isabelle Van Hecke, Cline Broeckaert, e.a.
  • Tekst en dramaturgie Karel Vanhaesebrouck
  • Stage Frederika Del Nero

In Tribuna(a)l wordt aan de hand van doordeweekse getuigenissen en de meest onwaarschijnlijke verhalen een beeld geschetst van ons ordinair en wankel gerechtsapparaat. Het regisseursduo Jos Verbist-Raven Ruëll begeleidt het publiek doorheen wandelgangen en audiëntiezalen, waar uitgebluste rechters en onverstaanbare advocaten aan de lopende band over andermans levens beslissen.

Verwacht u niet aan een zoveelste stukje fictie: beide makers bouwen voort op bestaande feiten en talrijke gesprekken met advocaten, rechters, journalisten en sociale werkers. Niet de sensatie- of mediazieke processen worden belicht, wel de zaken die iets vertellen over onze samenleving.

Zoals zal blijken doet het gerecht tegelijk heel wat vragen rijzen. Is justitie een loterij? Is geluk de doorslaggevende factor bij de uitslag van een proces? Is het gerechtswezen racistisch? Kunnen we spreken van een klasse-justitie? En welke straffen moet een samenleving vervolgens uitdelen? In welke mate beslist Vrouwe Justitia over ons leven? Maakt het die levens kapot? Stuk voor stuk pertinente vragen die vandaag meer dan ooit aan de orde zijn.

Het is niet de bedoeling om al deze vragen te beantwoorden. Belangrijker is ze te stellen. Zo wordt de toeschouwer op zeer doordachte wijze een spiegel voorgehouden van justitie, op zich ook al een behoorlijk theatraal gegeven...

De ploeg van Baal, de vorige regie van Verbist en Ruëll, gaat aan de slag met enkele niet-professionele acteurs én de administratieve krachten van beide huizen. Samen komen ze tot een voorstelling die het midden houdt tussen fictie en realiteit en de vage grens daartussen aftast.

Tribuna(a)l grijpt recht naar de keel en raakt ons op een plek waar emoties tot het uiterste worden gedreven, emoties over een thema waar we nog al te vaak niet echt vertrouwd mee zijn: de menselijke rechtspraak.

Beluister hier een interview op Klara met een advocaat die een voorstelling ging bekijken (vanaf minuut 11). Of op Radio 1 een interview met Jos Verbist. 

Geschreven pers:
De Morgen - La Libre Belgique - Cobra tv
  -  De Standaard - Bxl Agenda  - Knack - Rekto:Verso 

Voorstelling in het Frans en in het Nederlands, met boventiteling.
Gratis inleiding, om 19u45.
Duur: ongeveer 2u